SERITA-hanke

Viime aikoina on ollut tämän blogin aihealueella melko hiljaista, mutta on sentään jotain uutta kerrottavaa. Turun sanomat nostaa esille tärkeän aiheen. Lasten hyväksikäyttöä ennalta ehkäisevää apua pedofiileille tarjoava Estä ajoissa -hanke ei ole vieläkään saanut rahoitusta:

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3632155/Suomi+ei+ehkaise+lapsiin+kohdistuvia+seksuaalirikoksia+riittavasti

Samaan aikaan olen saanut yhteydenoton tuossakin jutussa mainitusta Oulun alueella toimivasta Serita-hankkeesta, ja he kertoivat toiminnastaan seuraavaa:

Oulussa on käynnistynyt vuoden alusta SERITA-hanke, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä ja vähentää seksuaalirikoksia Oulun alueella. Hankkeen toimijoina ovat ja Oulun ensi- ja turvakoti ry ja Vuolle Setlementti ry. Hankkeen muita tavoitteita ovat koulutus- ja tutkimusyhteistyö, sekä verkostojen kanssa tehtävä kehitystyö.

SERITA-hankkeen toiminnan kohderyhmänä ovat 15-vuotiaista alkaen olevat seksuaalirikostaustaiset tai ilman rikostaustaa olevat, jotka ovat huolissaan oman seksuaalikäyttäytymisen muuttumisesta laittomaksi ja kokevat tarvitsevansa tukea rikoksettomaan elämään. Asiakas voi tulla hankkeeseen, jos hän kokee tarvitsevansa tukea, kun oman seksuaalisen kiinnostuksen kohde on laiton.

SERITA-hankkeessa asiakastyö toteutetaan terapeuttisilla yksilökeskusteluilla ja ne toteutetaan pääsääntöisesti parityöskentelynä. Asiakastapaamisia voidaan toteuttaa myös etäverkkoyhteyden avulla. Hankkeen toimintaa ohjaavat arvot ovat asiakaslähtöisyys, vapaaehtoisuus, puolueettomuus ja luottamuksellisuus. Asiakkaaksi voi tulla nimettömänä ja työskentely on asiakkaalle maksutonta.

Olemme puolueettomia emmekä tuomitse tai kerro, miten pitäisi elää, vaan hyväksymme ihmisen sellaisena kuin hän on; arvokkaana ja inhimillisenä. Asiakas määrittelee itse työskentelyn tavoitteet ja kuinka usein haluaa olla meidän kanssa tekemisissä.

Työskentely voi tapahtua kasvokkain, puhelimitse tai etäyhteyden avulla ja asiakkaat voivat olla ympäri suomea. Meille asiakkaat voivat tulla matalalla kynnyksellä, vaikka nimettömänä. Matalan kynnyksen päivystysnumero on avoinna ti – to klo 13-15 tai nettisivulla on myös yhteydenottolomake. Lisää tietoa löytyy www.seritahanke.fi.

Serita-hankkeen työntekijöillä on pitkä työkokemus ihmissuhdetyöstä, ovat koulutukseltaan psykoterapeutteja ja heillä on myös seksuaalisuuteen liittyviä koulutuksia. Työtä tehdään sydämellä ja aidolla halulla auttaa ihmisiä, jotka haluavat ja tarvitsevat tukea elämäänsä.

Tässä siis olisi Oulun seudulla mahdollisuus asiantuntevaan apuun, jota pääkaupunkiseudulla tarjoaa Sexpo. Jos joku blogin lukija on käyttänyt tai
rohkaistuu nyt käyttämään tätä mahdollisuutta, kommentoikoon mielellään tähän postukseen omia kokemuksiaan.

3 kommenttia

  1. Pöllöp

    Kaikkien jo huomioitujen kulujen ja säästöjen lisäksi kukaan ei takaa ettei osa apua kaipaavista pedareista ole jo mielenterveyden asiakkaita, joten voi olla että osin tuo vaihtaisi vain oireita hoitavan terapian jossa ko. pedari ei uskalla puhua sellaiseen terapiaan joka tukee häntä kokonaisvaltaisesti. Samat kulut siis ainakin osan porukkaa osalta, erona vaan se että saadaan tuloksia aikaan.
    Lisäksi tämä on hieno esimerkki noidankehästä jossa ongelmat kiertävät kehää. Negatiivisuus johtaa siihen että pedarit eivät välttämättä halua tulla tilastoiduksi tavalla jolla saataisiin luotettava tilasto aikaan, ja se että pedareita ei saa tilastoitua estää muutaman sellaisen tilaston laatimisen josta olisi apua valtaväestön herättelyyn joista isolla osalla on puutteellinen abstraktiuden taju.
    Esimerkiksi tilaston jossa konkreettisesti määritellään montako lasta voidaan pelastaa järjestämällä se terapia, laatiminen on hankalaa jos ei pystytä luotettavasti määrittelemään montako toistaiseksi tavallista ja lainkuuliaista, taipumuksia omaavaa henkilöä päätyy tekemään rikoksen jos heitä ei tueta. Tieto on valtaa kaikenlaisia noitavainoja vastaan ja ”pelastakaa 40 000 lasta” toiminee paljon paremmin kyyniseen, vihaiseen ja epäluuloiseen ihmismassaan erilaisista taustoista kuin ”auttakaa pedareita jotta ne ehkä jättävät syyllistymättä rikoksiin” tai jokin variaatio siitä joka kuulostaa väsyneen tylsistyneen ja kiireisen keskimääräisen tallaajan korvissa samalta. Kukaan päättäjä ei uskalla kajota aiheeseen jos pelotteena on suunnaton rage siitä miten resursseja ”tuhlataan pedofiileihin” tai jotain muuta vastaavaa.

    Tykkää

  2. Pöllöp

    Meinasin siis prosentuaalisesti, koska millään et muuten saa aikaan tilastoa joka varsinaisesti todistaisi terapian auttaneen nimenomaan niitä jotka muuten olisivat syyllistyneet johonkin rikokseen, ja se estää asian konkretisoinnin pois abstraktilta ”ehkä”, ”joissain tapauksissa” ja ”suuressa mittakaavassa” tasolta selkeisiin lukuihin joita myös se kahvihuuruinen kansakoulun aikanaan käynyt ja yläasteella pääosin läksyvihkoon piirellyt tavis pysähtyy miettimään ”kyllä ne kuitenkin” huutelun sijaan. Onko muuten poliittisesti korrektia sanoa pedarit vai onko se epäkohteliasta?

    Tykkää

  3. Nimetön

    Puhuin tuosta uudenlaisesta hoidosta kuntani mielenterveysyksikössä. Hoitaja oli tietoinen sellaisen olemassaolosta. Kun päästiin keskusteluissa pidemmälle niin hän sanoi että se on liian raskas minulle. Soittelin myös sexpoon ja kyselin tietoa hoidosta. Matkat sinne olisi todellakin pitkiä täältä missä asun, mutta hyvin miellyttävänoloinen ihminen langan päässä kertoi hyvin yksityiskohtaisesti mitä hoito sisältää. En sitten aloittanut sitä kuitenkaan. Sillä välin tämä kuntani mt-hoitaja oli laittanut minut lääkärin ajalle jostain syystä. Menin sitten lääkäriin ja tämä kyseli kovasti olenko huolissani itsestäni. Sanoin vain että tunnen itseni ja olen vain muutoin kiinnostunut aiheesta enkä ole huolissani että mitään tekisin. Läääkäri laittoi lähetteen kuitenkin psykiatrian poliklinikalle jossa sitten psykologi teki kaikenmaailman testeja 4 eri päivänä. Hänkin kyseli että ”voimmeko olla huoleti ettei sinulla ole mielitekoja” Vastasin edelleen että voitte sillä otin aiheen esille vain koska se kiinnostaa yleisesti miten maamme on edistynyt että tällaisiakin hoitoja tarjotaan eli seritaa tarkoitin. Lopuksi psykologi viimeisellä käynnillä sanoi että miksi ihmeessä ne sinut tänne lähetti että kyllä minussa älyä löytyy. En ole vieläkään saanut tutkimuksien tuloksia vaikka jo keväällä ne tehtiin. Sairaskertomuksessa oma kannassa lukee ihan noloja juttuja nyt. Melkeinpä suosittelen kaikille että älkää puhuko näistä asioista missään perusterveydenhuollossa tai mielenterveystoimistossa vaan ottakaa suoraan yhteys sinne missä sitä oikeaa hoitoa saa.

    Tykkää

Jätä kommentti