Lewis Carrollin salainen maailma

Teema lähetti alkuviikosta BBC:n dokumentin Lewis Carrollin salainen maailma, joka käsitteli Liisa Ihmemaassa -kirjan syntyhetkiä ja kirjailijan suhdetta Liisan esikuvaan Alice Liddelliin. Dokumentin keskeinen teema pyörii kuin kissa kuuman puuron ympärillä aiheesta, oliko Lewis carroll pedofiili vai ei. Olen pariin kertaan aiemminkin käsitellyt tätä aihetta.

lc-eloon

Tässä dokumentissa kuitenkin tulee vastaan suorastaan vakuuttavasti merkkejä siitä. Haastataeltavat kehuvat kuinka kirjailija ymmärsi lapsia, nautti näiden ystävyydestä, tunsi empatiaa näitä kohtaan, ja jopa ”heräsi aivan toisella tavalla eloon ollessaan lasten kanssa”. Jokainen pedofiili tunnistaa tämän tunteen.

Alice Liddellin jälkeläinen jopa sanoi suoraan, että uskoi Carrollin olleen rakastunut Aliceen, muttei Carroll olisi myöntänyt sitä edes itselleen. Vain yksi haastateltava suostui myöntämään hänet ”pedofiiliksi joka tukahdutti taipumuksensa”. Mutta mielestäni ei ole tukahduttamista, jos tunnustaa itselleen taipumuksensa, mutta päättää elää ihmisiksi, lapsirakkaana herrasmiehenä.

Carroll myös oli valokuvauksen pioneereja ja kuvasi paljon tyttölapsia, ja oli hyvä siinä. Eräs haastateltava kuvaili tätä kiinnostusta niin, että Carrollin mielestä tyttölapsen keho ennen murrosikää oli kauneuden korkein muoto.

Vaikka kaikki merkit viittaavat pedofiliaan, niin silti harva haluaa asian tulkita niin. Syynä luultavasti se, että pedofilia samaistetaan pahuuteen, ja pahuutta ei haluta uskoa merkittävästä miehestä. Jos vain ymmärrettäisiin, kuinka väärin tämä oletus on, siis että pedofilia ei tarkoita automaattisesti pahantekijää, niin moni asia olisi maailmassa paremmin. Erityisesti niiden nuorten kannalta, jotka havahtuvat siihen, että ovat pedofiileja.

Mainokset

4 kommenttia

 1. Em

  Lasten seurasta nauttiminen ja heidän tasollaan kommunikoiminen ei ole suoraan merkki pedofiliasta. Itse koen sosiaalisesti usein helpommaksi tulla toimeen lasten kuin toisten aikuisten kanssa. Ymmärrän lapsia monesti paremmin kuin aikuisia. Silti en ole koskaan ollut vähääkään kiinnostunut lapsista seksuaalisesti. Kiinnostukseni kohteet ovat aina olleet aikuisia tai nuorenakin vähintään oman ikäisiä.

  Tykkää

 2. Jenni

  Minäkin herään lasten kanssa eloon, mutta en ikimaailmassa koe minkäänlaista seksuaalista vetoa lapsia kohtaan. Johan sait noinkin viattoman asian kuulostamaan ällöttävältä. Todellakaan tuollainen lause ei ole mikään kiertoilmaisu pedofilialle, vaan on paljon ihmisiä, jotka nauttivat erityisesti lasten seurasta ilman minkäänlaisia seksuaalisia ajatuksia.

  Tykkää

  • FreeSpeech

   Joo mutta Lewis Carrollista tuli ihan vasta dokumenttikin, jossa pääteltiin kaikesta, että hän tosiaan oli pedofiili vaikkei hyväksikäyttäjä. Hän esimerkiksi kaveerasi erityisesti tyttölasten kanssa ja maalasi heitä vähissä vaatteissa.

   Tykkää

 3. Zenith

  Olen lukenut Lewis Carrollin kirjeitä, joita tämä on kirjoittanut Alice Liddelille ja kyllä niiden perusteella hänellä oli romanttisia tunteita tätä tyttöä kohtaan. Näyttää tosiaankin sitä, että tätä tulkintaa vastustetaan niin kiihkeästi nimenomaan siksi, että tämä suuntaus on demonisoitu yhteiskunnassa ja rakastetun kirjailijan mainetta ei haluta pilata. Mutta kysymys on, että miksi tällaisen asian pitäisi pilata kenenkään mainetta? Miksi pedofiliinen suuntautuminen pitäisi nähdä iljettävänä asiana? Tätä ajattelun muutosta blogin kirjoittajakin ajaa ja nostan hattua.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: