Disinformaatiota pedofiliasta?

Eräs hyväksikäyttötapaus herätti hiljattain somekeskustelua, jota MTV3 taustoitti asiantuntijakommentilla. Jutussa oli paljon hyvääkin siinä, että muistutti pedofiilien huonosta mahdollisuudesta saada apua, mutta toisaalta se ei tehnyt paljon tämän edistämiseksi. Ehkä jopa päinvastoin.

Juttu paljastaa, kuinka ohuella pohjalla Suomessa on tietämys pedofiliasta. Juttuun haastateltu asiantuntija on ilmeisesti lukenut tämän erittäin asenteellisen jutun, jota olen jo aiemmin kritisoinut tässä blogissa. Se näkyy haastattelussa. Ongelmaksi tulee se, että jos pedofiilit ymmärretään terveydenhuollossa tällä tavalla tikittävinä aikapommeina, ”rikollisina jotka eivät vain ole vielä tehneet mitään”, vain harva tavallinen pedofiili haluaa ja uskaltaa hakeutua tuollaisen avun piiriin.

Pedofiliaa mystifioidaan ”monimutkaiseksi” ilmiöksi, jossa on ”itsepintainen himo” lapsiin. Pedofilia on todellisuudessa kuitenkin hyvin yksinkertainen asia. Jos asiaa haluttaisiin tosissaan ymärtää, niin sitä ajateltaisiin kuin seksuaalista suuntautumista. Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö taas on monimutkaisempi ilmiö, ja nämä termit tässä tuntuvat taas kerran menevän sekaisin.

Jutussa annetaan myös ymmärtää, että jo fantasiat lapsista ovat laittomia (”lievät ja ohimenevät fantasiat eivät laittomia”).

Juttuun mahtuu myös täpärien asiavirheiden väistöjen lisäksi oikeita asiavirheitä. Esimerkiksi Grothin 1970-luvulla tekemä fiksoitunut-regressoitunut-jako liittyy lasten hyväksikäyttäjiin, ei pedofiliaan – jälkimmäisessä ryhmässä ei ole kyse pedofiliasta ollenkaan, vaikka juttu vähän ristiriitaisesti antaakin niin ymmärtää.

Menisikö homoseksuaali hakemaan apua itselleen terapeutilta joka puhuu homoudesta vastaavalla asiantuntemuksella ja samanlaisin sanamuodoin?

Mainokset

7 kommenttia

 1. Joku vaan

  Minäkin ihmettelen tuota himo asiaa. Eihän homoseksuaalienkaan suhteen kukaan asiantuntija väitä, että se on vain itsepintainen himo samaan sukupuoleen. Ja heterorakkauskin perustuu vain himoon vastakkaista sukupuolta kohtaan ja ennen pitkää se johtaa raiskaukseen.
  Asiantuntija on sentään psykiatrian erikoislääkäri. Jos lääkärilläkin on jo valmiiksi moinen asenne pedofiileja kohtaan, niin mistä sitä apua enää voisi hakea!

  Tykkää

 2. Yks Lukija

  Pitäis sille herralle olla edes yksi esimerkki pedofiilista joka eli ja kuoli syyllistymättä koskaan hyväksikäyttörikokseen. Vieläpä sellainen joka työskenteli lasten parissa tai oli paljon lapsiystäviä ja oli pidetty ihminen. Sitten kuoleman jälkeen löytyis joku päiväkirja vaikka missä hän kertoi rakastavansa lapsia yli kaiken ja haaveilleen romanttisesta suhteesta. Eli pedo joka ei koskaan tehnyt pahojansa

  Tykkää

 3. amppari

  Nestori peräänkuuluttaa jatkuvasti ettei asiantuntevaa apua ole tarjolla pedofiileille. Nestori voisi vähän avata mitä asiantunteva apu täsmällisesti pitää sisällään. Jutuista saa käsityksen että Nestori on ilmeisesti itse saanut asiantuntevaa apua?

  ”Pedofilia on todellisuudessa kuitenkin hyvin yksinkertainen asia. Jos asiaa haluttaisiin tosissaan ymärtää, niin sitä ajateltaisiin kuin seksuaalista suuntautumista.”

  Koska pedofilia siis Nestorin mielestä on aivan tavallinen seksuaalinen suuntautuminen kuten heterouskin, mihin tarkoitukseen pitäisi hakea apua?

  Tykkää

  • FreeSpeech

   Mahdollisuus hakea apua olisi tarpeellinen, koska osa pedofiileistä, varsinkin monet nuoret, kokevat tilanteensa ahdistavaksi. Nimittäin nykyiset ennakkoluulot pedofiileistä ovat kovin negatiivisia (ellet ole huomannut). Esimerkiksi pedofiilit yleistetään valitettavan usein lapsen hyväksikäyttäjiksi, vaikka nämä ovat eri asioita. Apu voisi sisältää vertaistukea sekä juttelemista seksuaaliterapeutin kanssa. Tietenkään itse suuntausta ei voi vaihtaa, mutta sen kanssa voi elää eettisesti ja täyspainoisesti, ja tässä terapia voi tarjota apua ja tukea monelle. Toisaalta kaikki pedofiilit eivät tarvitse terapiaa, että apu pitäisi aina olla yksilölähtöistä. Pedofiilithan ovat hyvin heterogeeninen ryhmä.

   Tykkää

 4. amppari

  Mielestäsi siis pedofiilille asiantunteva apu olisi sitä että pedaria autetaan _sopeutumaan_ taipumukseensa ja _hyväksymään_ tämä ominaisuus itsessään. Mieluiten vielä yhdessä muiden pedofiilien kanssa toisiaan vertaistukien. Juteltais välillä seksuaaliterapeutille miten on taas runkkailtu eettisesti junnuviisuissa esiityneitä lapsia hyväksikäyttäen. Lähtökohtana pedofiilin oma hyvinvointi, ei suinkaan lasten hyvinvointi.

  Asiantunteva apu ei siis olisi lähelläkään sitä että pedofiilisista taipumuksista pyritään eroon ja lieventämään tuota taipumusta kaikin keinoin lähtökohtana lasten hyvinvointi.

  Loistavaa.

  Tykkää

  • FreeSpeech

   ”Asiantunteva apu ei siis olisi lähelläkään sitä että pedofiilisista taipumuksista pyritään eroon ja lieventämään tuota taipumusta kaikin keinoin lähtökohtana lasten hyvinvointi.”

   Nykytiedon mukaan pedofiliasta ei voi ”eheytyä” sen enempää kuin homoudestakaan. Aivojen fMRI-kuvausten perusteella pedofilia näyttäisi perustuvan aivojen fyysiseen rakenteeseen. Myös homous on todettu biologiseksi ja myötäsyntyiseksi ominaisuudeksi.

   <Dr. James Cantor of CAMH has shown pedophilia is like a sexual orientation — a deep attraction that cannot change.
   <Now, many experts see it as a biologically rooted condition that does not change — like a sexual orientation
   http://www.thestar.com/news/insight/2013/12/22/is_pedophilia_a_sexual_orientation.html

   On siis elintärkeää auttaa pedofiileja elämään seksuaalisuutensa kanssa eettisesti ja täyspainoisesti ilman ajatusrikoksista syyllistämistä. Nimittäin itseinho ei auta, vaan pahentaa asioita, koska se johtaa mielenterveysongelmiin ja syrjäytymiseen. Tämä taas altistaa rikoksille. Jokainen tarvitsee seksuaalisen purkautumiskanavan, esimerkiksi fantasiointi on täysin uhritonta, joten sen pitäisi olla ok. Vai haluaisitko mielummin, että lapsia hyväksikäytetään, koska halut kasaantuisivat ilman ulospääsyä?

   Tykkää

  • On hyvin tunnettu asia, että pedofiilista kiinnostusta ei voi muuttaa, joten ”terapioimalla” eroon siitä ei johda mihinkään hyödylliseen. Homojen eheytysterapioista on opittu jotain.

   Kun pedofiili pääsee terapialla eroon vääristyneistä ajatusmalleista lapsien suhteen, niin se hyödyttää sekä lapsia että pedofiileja. Lisäksi esim. masennus on tunnetusti riskitekijä hyväksikäytölle, joten sikäli olisi erittäin hyödyllistä, jos pedofiili saisi hoitoa masennukseensa niin että voisi puhua myös pedofiliastaan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: