Pedofiliaan liittyvistä stigmoista

Pieni kirjoitus postauksesta, johon törmäsin. Sen aiheena on pedofiliaan liittyvät stigmat, joista jo aiemmin on ollut tarkoitus kirjoitella. Kirjoituksessa viitataan pitkälti tuloksiin, joita Sara Jahnke on väitöskirjassaan saanut aikaan, mutta siinä on myös muutama hyvä muukin pointti.

Vaikka pedofiliaan liittyy pääasiassa negatiivista stigmaa ja ennakkoluuloja, niin on myös esimerkkejä päinvastaisesta suhtautumisesta. Luke Malonen kuuluisan jutun pohjalla olleen radio-ohjelman kommentteja tutkittaessa kommentit olivat paljolti positiivisia ja ymmärtäviä. Uskon, että tämä johtuu siitä, että suuri yleisö ei ole vain tullut koskaan ajatelleeksi asiaa siltä kantilta, että joku henkilö voisi itse olla pedofiili. Ei vain joku muu. Ja että ihmiset ovat kyllä enimmäkseen tarpeeksi fiksuja oikaisemaan ennakkoluulojaan, kunhan vain saavat luotettavaa tietoa myös tästä näkökulmasta.

Juttu myös toistaa tunnetun syy-seuraus-ketjun. Stigma johtaa salailuun ja salailu voi johtaa eristäytymiseen ja syrjäytymiseen. Tämä taas on tunnettu riskitekijä lasten seksuaaliselle hyväksikäytölle. Samoin monen näistä syistä käyttämät päihteet ja alkoholi. Stigma siis edesauttaa lasten hyväksikäytön tapahtumista.

Toinen hyvä pointti liittyy termiin ”courtesy stigma”, jota en edes yritä kääntää. Se tarkoittaa negatiivista leimaa joka liitetään ihmisiin, jotka ovat vain tekemisissä stigmatisoituneiden kanssa. Tällaisen leiman pelossa moni ammattilainen voi vierastaa olla tekemisissä pedofiilien kanssa ja antaa terapiaa.

Kannattaa tämän lisäksi lukea myös se alkuperäinen juttu, jos ei muuten niin niiden 18 lähdeviittauksen takia, joissa on valtava määrä tärkeää asiaa.

Mainokset

1 kommentti

  1. Rane

    Sepä se ja tämäpä tämä. Vaikka miten kiltti olisin tyttölapselle, ja olisimme sillain että kumpikin siitä tykätään, niin aina jompikimpi vanhempi ei oo samaa mieltä mun kanssa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: