Leimaavaa asennetta josta ei ole mitään hyötyä

Twitterissä nousi pieni keskustelu erään artikkelin ympäriltä. Artikkelin mukaan Scotland Yardin ”pedofiiliyksikkö” tunnistaa ”pedofiilien uhreja” ja nappaa kiinni pedofiilit ”ennen kuin löytävät uhrin”. Tällainen sanankäyttö antaa ymmärtää, että pedofiili olisi jatkuvasti etsimässä lapsia hyväksikäytettäväkseen, ja että on vain ajan kysymys ennen kuin se väistämättä tapahtuu. Ja siksi poliisin velvollisuus olisi olla pedofiilien perässä, vahtien koko ajan tilaisuutta ottaa pedofiili kiinni.

Mutta tällainen kuva on kovin väärä. Enemmistö pedofiileista on kunniallisia kansalaisia, eivätkä halua tehdä lapsille pahaa. Tuollaisen jutun kirjoittajan olisi syytä ajatella, miltä tällainen kielenkäyttö tuntuu nuoresta pedofiilista, joka on vasta hiljattain huomannut olevansa kiinnostunut lapsista. Tällainen nuori on hämmentynyt ristiriidasta omien tuntemustensa ja näiden kirjoitusten asenteen kanssa. Nuori pähkäilee, voiko koskaan elämässään löytää oman rakkaan, jonka kanssa jakaa elämänsä. Mutta yleinen asenne pitää tällaista nuorta fatalistisesti rikollisena, joka ei ole vain ehtinyt vielä tehdä rikostaan.

Arvovaltaisetkin lähteet kirjoittelevat pedofiliasta hyvin asenteellisesti. Esimerkiksi Matti Huttunen kirjoittaa Duodecimin Terveyskirjastossa seuraavasti:

Pedofiliassa aikuisen henkilön tai yli 16-vuotiaan nuoren seksuaalinen halu kohdistuu pakonomaisesti alle 13 vuoden ikäiseen lapseen. […] Pedofiilinen käytös vaihtelee pelkästä lapsen riisumisesta tai katsomisesta itsetyydytykseen lapsen läsnäollessa, lapsen koskettelusta ja hyväilystä eriasteiseen suuseksiin tai sormien, esineiden tai peniksen työntämiseen lapsen suuhun, emättimeen tai peräaukkoon. […] Itsepäisen pakonomaisessa pedofiliassa henkilö oppii käyttämään erilaisia keinoja halunsa tyydyttämiseksi. Hän voi hakeutua halunsa kohteena olevan lapsen äidin ystäväksi tai pariutua tämän kanssa tai osallistua ulkomaanmatkoilla kansainväliseen lapsikauppaan tai -vaihtoon. […] Pedofilia on luonteeltaan usein vuosia kestävä ja itsepäinen pakkokäytöksen muoto.

Faktojen valossa vastaava pitää aivan yhtä paljon paikkansa homoseksuaalisuuden kohdalla, mutta kirjoitettaisiinko homoista seuraavasti?

Homoseksuaalisuudessa aikuisen henkilön seksuaalinen halu kohdistuu pakonomaisesti saman sukupuolen edustajaan. […] Homoseksuaalinen käytös käytös vaihtelee pelkästä miehen riisumisesta tai katsomisesta itsetyydytykseen miehin läsnäollessa, miehen koskettelusta ja hyväilystä eriasteiseen suuseksiin tai sormien, esineiden tai peniksen työntämiseen miehen suuhun tai peräaukkoon. […] Itsepäisen pakonomaisessa homoseksuaalisuudessa henkilö oppii käyttämään erilaisia keinoja halunsa tyydyttämiseksi. Hän voi hakeutua halunsa kohteena olevan miehen ystäväksi tai pariutua tämän kanssa tai osallistua ulkomaanmatkoilla kansainväliseen ihmiskauppaan tai -vaihtoon.[…] Homoseksuaalisuus on luonteeltaan usein vuosia kestävä ja itsepäinen pakkokäytöksen muoto.

Tällaisen sanailun taustalla ei voi olla muu kuin pedofilian ja lasten hyväksikäytön täydellinen sekoittaminen keskenään, sillä muuten sitä ei voi ymmärtää. Tutkimustiedonkaan perusteella ei ole perustetta tällaiseen asenteeseen, koska tutkimustietoa ei ole – muuten kuin rikollisten hyväksikäyttäjien osalta,. Tältä pohjalta ei voi yleistää.

Tällaisesta asenteesta ei kuitenkaan ole hyötyä kenellekään. Pahimmassa tapauksessa nuori sisäistää itse tällaisen käsityksen (internalized stigma) itsestään, ja alkaa noudattaa näitä käsityksiä. Parhaassakaan tapauksessa nuori ei uskalla puhua asiasta kenellekään, saati hakea apua jos kokee tarvitsevansa sitä. Tällaisen leimaavan ja asenteellisen kirjoittelun sijasta nuori tarvitsisi asiallista tietoa siitä, mitä pedofilia suuntautumisena tarkoittaa.

Mainokset

7 kommenttia

 1. Nimetön

  Moi,

  Lueskelin Aamulehden jutun innoittamana blogiasi ja yhdestä mieltä askarruttavasta teemasta en ole löytänyt mitään:
  Tyydytätkö itseäsi minkään kyseenalaisen materiaalin avulla? Jos et, niin mitenkä käsittelet fyysisellä tasolla näitä asioita? Esim pedofiliapiirretyt tai ihan fantasioimalla? Voisi kuvitella, että seksuaalisia tunteitaan pitäisi jotenkin purkaa jotteivat ne joku päivä ota yliotetta ja johda ikäviin seurauksiin. Entä osaatko sanoa, miten rikoksiin syyllistymättömät tuttavasi tätä teemaa käsittelevät?

  On ollut oikein mieltä avartavaa lukea laadukasta tekstiä näin vaikeasta aiheesta. Voimia!

  Tykkää

  • Tätä on kysytty aiemminkin enkä ole oikein kehdannut kirjoittaa noin suoraan. Ehkä joskus teen tästä aiheesta oman kirjoituksen, kunhan vaan keksin sopivan näkökulman, sellaisen mitä joku kehtaisi lukeakin. Mutta yksinkertaistettuna vastus on mielikuvat ja lailliset kuvat kuten muotikuvat.

   Tykkää

   • Nimetön

    Selvä, kiitoksia vastauksesta ja lukisin ihan mielenkiinnolla pidemmänkin version aiheesta.

    Tykkää

 2. Nimetön

  Heippa! Mielenkiintoinen blogi sulla, kiitos siitä! Yksi kysymys tuli mieleen lueskellessani. Jos ajatellaan, että maailma olisi erilainen ja voisit olla suhteessa haluamasi tytön kanssa niin voisitko olla hänen kanssaan elämän loppuun asti? Hänhän kuitenkin vanhenisi eikä pysyisi aina lapsena. Anteeksi jos tää oli jotenkin tyhmä kysymys 🙂 En aikaisemmin ole perehtynyt aiheeseen. jaksamisia!

  Tykkää

  • Olen tähän vastannut jo kaiketi aiemminkin tuolla ”kysy pedofiililta” -kirjoituksessa. Mutta lyhyesti sanottuna, jos olisin rakastunut omaan pikkutyttöystävään, niin en usko että se rakkaus loppuisi siihen että toinen kasvaisi isoksi. Kyllähän muillakin pareilla tapahtuu ”rupsahtaminen” aikanaan.

   Tykkää

 3. Nimetön

  Löytyi tuore uutinen että lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on vähentynyt. Nyt on oikea suunta ja tästä on hyvä olla iloinen
  http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/lasten-seksuaalinen-hyvaksikaytto-vahentynyt-tapauksia-silti-yli-1-500-vuodessa/5570494

  Tykkää

Trackbacks

 1. Disinformaatiota pedofiliasta? | Lapsikohteinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: