Pedofilian luonne

Kesällä BBC lähetti radiossa vielä toisenkin ohjelman aiheena pedofilia. Ohjelman pääsanoma oli, että tietämättömyys ja inho aihetta kohtaan estää suojaamasta lapsia tehokkaasti hyväksikäytöltä.

Ohjelmassa tuodaan ansiokkasti esille viimeaikaisia tutkimustuloksia. Mm. Sarah Goode esittää eksklusiivisen pedofilian yleisyydeksi noin 1%, ja jopa 25% pystyisi kiihottumaan lapsista. James Cantor on tutkinut pedofiileja (huomautan tosin, että vain kiinnijääneillä rikollisilla) pletysmogfrafian ja aivokuvien avulla. Hän on löytänyt tilastollisia korrelaatiota pedofiileilla: vasenkätisyys ja lyhyys ovat ominaisuuksia, jotka määräytyvät ennen syntymää. Aivokuvissa on löytynyt eroa valkoisessa aineessa. Cantorin mukaan tämä viittaa muutoksiin aivojen kytköksissä.

Saksalaisessa NeMUP-projektissa on tutkittu hiljattain, miksi toiset pedofiilit hyväksikäyttävät ja toiset ei. Pedofiileista on löydetty keskimääräistä alhaisempi, mutta normaali ÄO, muttei puutteita empatiakyvyssä tai poikkeavaa antisosiaalisuutta. Rakenteellisella tasolla ei ole havaittu eroa peodfiilien ja vertailuryhmän välillä, mutta hyväksikäyttäjien ja ei-hyväksikäyttäjien välillä on eroja (tässä ilmeisesti viitataan Kärgel 2015). Havainnot siis viittaavat siihen, että pedofilialla on biologinen tausta. Saksalaiset ja kanadalaiset tutkijat rinnastavatkin pedofilian seksuaaliseen suuntautumiseen, joka on pysyvä ja kehittyy ennen syntymää.

Klaus Beier on perustanut terapiaohjelman pedofiileille Saksassa. Hänen pääviestinsä on, että ihmisiä ei pidä tuomita mieltymysten perusteella. Se ei olisi oikein, koska kukaan ei voi valita sitä. Pedofiileja voidaan auttaa hallitsemaan tunteitaan. Se ehkäisee lasten hyväksikäyttöä, auttaa elämään osana yhteiskuntaa, ja tästä on hyötyä kaikille. Stigmatisoinnista ei ole hyvötyä, sillä se eristää ihmisen yhteiskunnasta ja tämä lisää riskiä hyväksikäytölle. Hoito auttaa käsittelemään tunteita keskusteluterapialla, ja myös lääkkeitä voi käyttää vietin laskemiseen. Tuhannet ovat hakeneet apua ohjelmasta ja myös sen toimivuutta on arvioitu: riskitekijät ovat vähentyneet merkittävästi ja uusiminen on vähentynyt. Beier arvioi, että noin 5-20 tapausta on ehkäisty, mutta myöntää, että tällaista on vaikea todistaa aukottomasti.

Britannian tilanteesta mainitaan, että julkisella sektorilla ei ole apua tarjolla, mutta Lucy Faithfull -säätiö perusti vuonna 2012 auttavan puhelimen. Sen suosio on niin suurta, että noin 2500 puhelua jää kuukausittain vastaamatta. Suurin osa pysyy ilmoitusvelvollisuuden takia nimettömänä. Donald Findlater haluaisikin muuttaa tätä, jotta apu saataisiin menemään paremmin perille.

Ohjelmassa kuullaan myös kahden pedofiilin mietteitä. Ne kannattaa käydä kuuntelemassa alkuperäisessä radiojutussa. Lopussa esitetään myös vetoomus tutkimuksen puolesta. Pedofiliaa on tutkittu suhteettoman vähän, sitä ei ole pidetty tärkeänä eikä sille saa helposti rahoitusta.

Aiemman uutisjutun aiheesta on myös nettiartikkeli.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: