Danielin maailma Berliinissä

Mainitsin joku aika sitten viime syksynä ensi-iltansa saaneesta dokumenttielokuvasta nimeltä Danielin maailma, jossa 25-vuotias pedofiili esiintyy omana itsenään ja omalla naamallaan. Viime viikolla tuo elokuva oli esillä Berliinin elokuvajuhlilla.

Kunpa saataisiin suomeenkin tuo elokuva, sillä se vaikuttaa aivan epätodellisen hienolta. Juuri sitä, mitä ihmisten pitäisi tietää meistä jotka ovat kiinnostuneet lapsista, mutta kukaan ei ole uskaltanut kertoa. Elokuva ei saanut mitään valtavaa huomiota Saksassa, mutta noteerattiin kuitenkin mediassa.

Seuraava linkki on ohjaajan haastatteluvideo, jossa kertoo elokuvan synnystä ja alun ennakkoluuloistaan pedofiileja kohtaan. Tutkittuaan aihetta hän ei kuitenkaan  halunnut näyttää pedofiileja stereotyyppisesti piileskelevinä hahmoina vaan aitoina ihmisinä. Ohjaaja kertoo myös niistä vaikeuksista, joita pedofiili kohtaa elämässään, kuten puolison löytämisen mahdottomuudesta ja siitä, että ainoa mahdollinen suhde rakastetun kanssa voi olla vain platoninen. Ohjaajalle oli mielenkiintoinen kokemus tavata näitä ihmisiä, jotka ovat löytäneet oman tapansa elää niin onnellista elämää kuin on mahdollista. Elokuvan tarkoitus on ennemminkin herättää keskustelua kuin olla aktivistielokuva.

http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/2341202/Paedophilie—Mit-den-Taboos-brechen%2521

Suraavassa klipissä haastatellaan Klaus Beieriä, joka on ollut perustamassa Dunkelfeld-projektia Saksassa. En ymmmärrä paljon saksaa, mutta jonkun verran saan selvää. Hän kertoo, että lapsista pitävälle on pitkä prosessi hyväksyä se, että taipumus on pysyvä eikä se muutu, ja että projektilla on kokemusta 10 vuoden aikana Berliinissä yli 2000 henkilöstä. Stigma aiheuttaa eristäytymistä ja sen, ettei uskalla hakea apua. Tämä kasvattaa riskiä hyväksikäyttöön ryhtymiseen. Beier toistaa myös usein mainitun luvun, että 60% hyväksikäyttäjistä ei ole pedofiileja, vaan taustalla on muita syitä kuten persoonallisuushäiriöitä. Lopussa ilmeisesti viitataan uudelleen stigmatutkimuksiin, joita on viime aikoina tehty muutamia, ja joista olen suunnitellut kirjoittaa myöhemmin kunhan olen saanut aikaiseksi tutustua niihin paremmin. Video:

http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/2341374/Paedophilie—Wir-muessen-etwas-aendern%2521

Muutamia arvostelujakin elokuvast on kirjoitettu. Tässä arvostelussa kiinnitettiin kivasti huomiota siihen, että elokuva on optimistinen. Sillä optimismi on juuri sitä, mitä pedofilia-aiheessa kaivattaisiin lisää:

http://www.ndr.de/kultur/film/No-Ordinary-Love,danielswelt100.html

Toinen arvostelu:

http://www.moz.de/artikel-ansicht/dg/0/1/1367680

Ja vielä yksi englanniksi:

http://www.theupcoming.co.uk/2015/02/13/berlin-film-festival-2015-daniels-world-review/

Lopuksi vielä video, jossa ohjaaja ja tuottaja kertovat taustoja elokuvan synnystä ja miten ohjaaja vakuuttui siitä, että tämä on tarina, jonka pitää kertoa:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: