Lakialoite

Tällä viikolla lakialoite pedofiliaan liittyvien rikosten minimirangaistusten koventamisesta ylitti vaaditun rajan, jonka jälkeen aloite menee eduskuntakäsittelyyn. Tämä aiheutti jonkunlaisia sekalaisia fiiliksiä. Vaikkei lasten hyväksikäyttö pitänytkään olla tämän blogin aihe, niin tuntuu, että pitänee kirjoittaa muutama hajanainen ajatus.

Tietysti rikoksista pitää saada rangaistus, sitä ei kukaan voi kiistää. Mutta onko tällainen rangaistusten koventaminen silti kohtuullista? Juurihan pari vuotta sitten lainsäädäntöä on kiristetty. Eikö silloin huomattu kiristää tarpeeksi? Vai onko tässä kyse vain kyltymättömästä vihasta pedofiileja kohtaan, joka ei todennäköisesti laannu tälläkään kertaa? Pian halutaan taas nostaa rangaistuksia, jotta joku saisi tunteen, että lasten hyväksikäytölle tehdään jotain.

Kyse on nyt siis minimirangaistusten nostamisesta, vaikka nykyiselläänkään ei tuomita kuin äärimmäisen harvoin maksimirangaistuksia. Kovempien rangaistusten antamiselle ei nykyisellään ole käytännössä mitään estettä.

Sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan hallussapidosta halutaan sellainen tuomio, että siitä tulee aina rikosrekisterimerkintä. Onko tämä oikeasti sellainen rikos, jonka takia ihminen pitäisi leimata seksuaalirikolliseksi, ja kaikkiin siihen liittyviin stigmoihin? Monet oikeuttavat lasten kuvien käyttämisen nimenomaan siten, että ne ovat vaihtoehtoinen tie purkaa paineita, vaikkei pornoa hyväksyttävänä pitäisikään.

Omalta kohdaltani mietityttää ennenkaikkea se, että koneellani on ties kuinka paljon lasten ns. tavallisia kuvia, joita olen keräillyt vuosien varrella. Omasta mielestäni ne ovat kaikki laillisia, mutta mitä jos joku joskus päätyy tutkimaan ne läpi,  löytää muutaman rajatapauksen ja tekee toisen tulkinnan? Nykyinen lain määritelmäkin on niin ympäripyöreä, etten pysty sen perusteella arvioimaan kovinkaan varmasti, mikä on tarkalleen ottaen laillista ja mikä ei.

Ja mikä ikävintä, rangaistuksista keskustelu vie huomion muilta keinoilta ehkäistä lasten hyväksikäyttöä, kuten avun tarjoamisen ennaltaehkäisevästi. Se olisi kaikin puolin järkevämpää: edullisempaa ja inhimillisempää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: