Voiko pedofiliaa verrata homouteen?

Homoseksuaalisuus on sivistyneissä länsimaissa hyvin pitkälle hyväksyttyä. On tietysti muutamia jotka ovat äänekkäästi toista mieltä, mutta kuitenkin homous on yleisesti hyväksyttyä. Miksi pedofilian suhteen yleiset mielipiteet ovat täysin erilaisia? Omasta mielestäni pedofilia ja homoseksuaalisuus eivät ole pohjimmiltaan kovinkaan erilaisia asioita. Molempiin kohdistuu jonkinlainen primitiivinen ällötysreaktio ja ennakkoluuloja, mutta uskon että tuollaisten tunteiden yli pääsee järjen avulla.

Kumpaakaan suuntautumista ei ole itse valittu. Jos kaikki saisivat vapaasti valita suuntautumisensa, en usko että kukaan haluaisi ryhtyä homoksi tai pedofiiliksi. Miksi ihmeessä haluaisi? Niin paljon helpommalla pääsee, kun  on tavallinen hetero muiden joukossa. Valinnan sijaan sukupuolivietin suuntautuminen on jotain, minkä ihminen havaitsee itsessään kasvaessaan aikuiseksi. Siinä iässä kun nuori alkaa kiinnostumaan sukupuoliasioista, tulee huomanneeksi myös, pitääkö vastakkaisesta sukupuolesta, samasta sukupuolesta tai pitääkö lapsista. Näin se on tapahtunut valtaosalla, joiden tarinoita olen lukenut tai keskustellut. Jotkut sanovat huomanneensa vasta aikuisena, että tykkää lapsista. Mutta jotenkin en usko, että suuntautuminen olisi syntynyt tässäkään tapauksessa vasta aikuisena, vaan että on vasta aikuisena uskaltanut myöntää sen itselleen.

Molemmissa on tavallisesta poikkeava kohde sekä seksuaalisille että romanttisille rakkauden tunteille. Sekä homouteen että pedofiliaan kuuluu myös rakkaus ja romanttiset tunteet. Vaikkei pedofiili voikaan odottaa samalla mitalla vastakaikua tunteilleen, niin silti on se kaipuu sellaiseen olemassa. Siinä missä kuka tahansa muukin, ainakin itse kaipaisin kynttiläillallisia jonkun mukavan tytön kanssa, nojailua toisiinsa ja hellää tukan silittelyä.

Molemmat ovat myös suuntautumisena nykytietämyksen mukaan suhteellisen pysyviä. Vuosikymmenten terapioinnin tai muunlaisista hoitoyrityksistä huolimatta kumpaakaan ei ole saatu muuttumaan. Ilmeisesti voidaan siirtää ajatuksia pois seksuaalisista asioista, mutta itse suuntautumiseen ei ole pysyvää muutosta saatu aikaan.

Homous oli sairaus vielä parikymmentä vuotta sitten. Pedofiliaa pidetään vielä useimmiten sairautena, mutta uskallan väittää, että se johtuu enemmän ennakkoluuloista ja tietämättömyydestä kuin itse suuntauksesta. Kun ymmärtämys pedofiileista muutenkin kuin lasten hyväksikäyttäjinä kasvaa, tämä tulee varmasti muuttumaan. Silloin havaitaan, että ei se ihmistä juuri muuten muuta, jos sattuu pitämään lapsista tavallista enemmän. Muuten pedofiili on aivan normaali ihminen. Minun mielestäni ei ole mitään syytä pitää pedofiliaa sairaampana kuin homoutta. Ja jo nyt on pedofilia suuntauksena poistunut uusimmista diagnoosikirjoista.

Eroa tietysti on seksuaalisuuden toteuttamisen suhteen. Siinä missä homoilla on mahdollisuus tavallistakin symmetrisempään suhteeseen, pedofiilin suhde lapseen olisi tavallistakin epäsymmetrisempi, piti sitten tytöistä tai pojista. Pedofiililla ei ole kovinkaan suurta mahdollisuutta toteuttaa viettiään. Tämä tietysti harmittaa, varsinkin kun siitä huolimatta saa kohdata pelkkiä ennakkoluuloja ja vihaa. Yhteiskunnan pitäisi hyväksyä pedofilia suuntautumisena samalla tavalla kuin homoseksuaalisuudenkin.

Mainokset

3 kommenttia

 1. Nimetön

  ”Minun mielestäni ei ole mitään syytä pitää pedofiliaa sairaampana kuin homoutta.”

  Minun mielestäni on, koska kuten itse kirjoitit, ”pedofiililla ei ole kovinkaan suurta mahdollisuutta toteuttaa viettiään. Tämä tietysti harmittaa –”. Toisin kuin homoseksuaalit, pedofiilit joutuvat aina valitsemaan kahden huonon vaihtoehdon väliltä: he voivat joko toteuttaa viettiään, mikä on haitallista toiselle ihmiselle, tai he voivat pidättäytyä viettinsä toteuttamisesta, mikä on haitallista heille itselleen. Ehkä jotkut lakeja ja normeja noudattavat pedofiilit ovat tyytyväisiä elämäänsä, mutta useimmat varmasti kärsivät siitä, etteivät saa halujaan tyydytettyä. Kun otetaan vielä huomioon se, miten vakavia seurauksia sillä voi olla, jos pedofiili sitten päättääkin tyydyttää halunsa, lienee selvää, miksi pedofiliaa on syytä pitää sairautena.

  Tykkää

 2. Nimetön

  ”Jos kaikki saisivat vapaasti valita suuntautumisensa, en usko että kukaan haluaisi ryhtyä homoksi tai pedofiiliksi.”

  Homoseksuaalina naisena täytyy kyllä ilmaista jyrkkä eriävä mielipide tähän oman elämänkokemukseni perusteella. Muiden ihmisten suvaitsemattomuus suuntaustani kohtaan on aiheuttanut elämääni paljon paskaa (yhdessä vaiheessa olin kliinisesti todetusti vakavasti masentunut mm. työelämässä kohtaamani syrjivien asenteiden vuoksi) mutta en ole silti koskaan haaveillut olevani hetero. Minähän olisin silloin ihan toinen ihminen ja jäisin paitsi elämäni parhaimmista kokemuksista!

  Noin muutoin hieno blogi, hyvä että asiasta puhutaan.

  Tykkää

  • Samatenhan minulle olisi haikea valita toisin ja luopua monista mukavista muistoista jotka nimenomaan liittyvät lapsiin. Mutta tuossa olikin olennaista se, että jos etukäteen sen voisi valita, luultavasti useimmat valitsisivat sen helpoimman tien.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: