Mitä pedofilia on?

Yksi syistä tämän blogin aloittamiselle oli kertoa pedofiliasta. Tässä kirjoituksessa yritän selittää, mitä pedofilia tarkoittaa.

Terminä sillä on kaksi erillistä merkitystä: kiinnostus lapsiin ja lapsiin kohdistuvat seksuaaliset teot. Ensimmäinen on sanan alkuperäinen ja oikea merkitys. Toinen on virheellinen yleistys, mutta varsinkin englanninkielisissä maissa sitä on käytetty paljon, ja se aiheuttaa harmittavia sekaannuksia.

Täsmällisimpiä määritelmiä pedofilialle löytyy lääketieteellisistä tautiluokituksista. ICD-10 on WHO:n vuonna 1993 julkaisema luokittelu. Siinä pedofilia on saanut koodin F65.4, jonka otsikko on suomennettu lapsikohteiseksi seksuaalihäiriöksi. Tästä on tämä blogikin nimensä saanut. ICD-10:ssä pedofilia määritellään ”seksuaaliseksi mieltymykseksi lapsiin, tyttöihin tai poikiin tai molempiin, yleensä esimurrosikäisiin tai varhaismurrosikäisiin”. Tämä on yksinkertainen ja mielestäni varsin osuva määritelmä, vaikka siitä käykin ilmi vain pedofiliaan liityvät seksuaaliset tunteet.

Uudempi määritelmä löytyy uunituoreesta amerikkalaisesta luokitteluoppaasta DSM-V. Siinä kohdehäiriöt on jaettu kahtia ja erotettu itse kiinnostus (pedofilia) sairaudesta (pedofiilinen sairaus). Pedofilia ei siis ole tämän mukaan sairaus, jos henkilö ei ole toiminut näiden halujen mukaan tai haluista ei aiheudu haittaa tai vaikeuksia ihmissuhteisiin. Kriteeri on jaettu kolmeen osaan, joiden kaikkien pitää olla läsnä:

A. Vähintään puolen vuoden ajan toistuvia, voimakkaita seksuaalisesti kiihottavia fantasioita, haluja tai käyttäytymistä, joihin liittyy esimurrosikäinen lapsi tai lapsia (yleensä 13-vuotiaita tai nuorempia).

B. Henkilö on toiminut näiden halujen mukaan, tai halut aiheuttavat merkittävää kärsimystä tai vaikeuksia ihmissuhteissa.

C. Henkilö on vähintään 16-vuotias ja vähintään viisi vuotta vanhempi kuin A-kohdan  mukainen lapsi. Huom. ei koske myöhäisnuorta, joka on jatkuvassa seksuaalisessa suhteessa 12- tai 13-vuotiaaseen.

Myös suunnitteluvaiheessa oleva WHO:n päivitys ICD-11 on tekemässä vastaavan rajauksen, että sairausstatus edellyttää tekoja tai haittaa. DSM-V:ssä on siis varsin pikkutarkka määrittely diagnoosille, mutta sekin kattaa vain seksuaaliset tunteet, vaikka mielestäni pedofilia sisältää myös paljon muuta.

Mielestäni pedofiliaan kuuluu ehdottomasti seksuaalisen puolen lisäksi myös romanttinen kiinnostus, ja toive saada vastakaikua tunteilleen aivan kuin kenellä tahansa. Tätä eivät nämä lääketieteelliset diagnoosit huomioi mitenkään. Tiedepiireissä on kuitenkin viime aikoina puhuttu pedofiliasta seksuaalisena ikäsuuntautumisena, mikä on aiheuttanut paljon eriäviä mielipiteitä sen poliittisen epäkorrektiuden takia. Mielestäni tämä on kuitenkin ehdottomasti oikea suunta ja toivon sen saavan huomiota myös ihan objektiivisen tutkimuksen kohteena.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: